San Marino

De Republiek San Marino is een zeer klein land, gelegen in, en geheel omsloten door Italië. Het landoppervlak van 61 km2 maakt dat in Europa alleen Vaticaanstad en Monaco kleiner zijn. Met ruim 33.500 inwoners is San Marino de kleinste lidstaat in de Raad van Europa1. Het land is geen lid van de Europese Unie2 of de Eurozone3. Dankzij een overeenkomst met de Raad van de Europese Unie4 gebruikt San Marino wel de euro als munteenheid.

San Marino is een parlementaire representatieve democratische republiek met een pluriform meer-partijenstelsel. Het mini-staatje beschouwt zichzelf als de oudste nog bestaande soevereine staat en de oudste constitutionele republiek. Zes in Latijn geschreven boeken uit de 16e eeuw vormen de basis van het politieke systeem. San Marino heeft hiermee de oudst bekende geschreven regeringsdocumenten. Het ministaatje heeft een universiteit, een muziekacademie en loopt voorop in het gebruik van electronische onderwijstechnologie (e-learning).

Dankzij een florerende economie, vooral gebaseerd op financiële dienstverlening en toerisme, heeft San Marino een van de hoogste inkomens per hoofd, zeer lage werkloosheid, geen staatsschuld en een begrotingsoverschot. San Marino is het enige land ter wereld met meer auto's dan inwoners. De kleine oplage van de San Marino euromunt maakt deze geliefd bij muntenverzamelaars.


  • 1. 
    Na de verwoestende Tweede Wereldoorlog was er in Europa grote behoefte aan een organisatie die zich zou richten op het bevorderen van mensenrechten en democratie. In 1949 richtten Europese landen daarom de Raad van Europa op. Dit orgaan is géén onderdeel van de Europese Unie en moet niet verward worden met de Raad van de Europese Unie of de Europese Raad. Vrijwel alle Europese landen zijn lid.
     
  • 2. 
    De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
     
  • 3. 
    De eurozone bestaat uit de 20 EU-lidstaten die de euro hebben ingevoerd als wettig betaalmiddel. Deze lidstaten voeren gezamenlijk het eurobeleid. De landen waar de euro wel als betaalmiddel geaccepteerd wordt maar die geen lid zijn van de EU behoren niet tot de eurozone.

     
  • 4. 
    In the Council, government ministers from each EU country meet to discuss, amend and adopt laws, and coordinate policies. The ministers have the authority to commit their governments to the actions agreed on in the meetings.
    Together with the European Parliament , the Council is the main decision-making body of the EU.
    Not to be confused with: