C.R. (Cor) Eberhard

foto C.R. (Cor) Eberhard
bron: Fotobureau Dijkstra
Source: Parlement.com.

Voormalige ondernemer (onder meer exploitant van pornosites) die tot de spraakmakende LPF-Kamerleden behoorde. Was oorspronkelijk technisch tekenaar en sportfotograaf. Als medewerker en financier betrokken bij de opbouw van het partijbureau van de LPF. Werd er door het Algemeen Dagblad ten onrechte beschuldigd dat hij een strafblad had. Koos de zijde van Winny de Jong i toen die uit de LPF-fractie werd gezet. In 2003 was hij 12e op de kandidatenlijst van Conservatieven.nl, de partij van De Jong. Liet vooral buiten de Kamer van zich horen en bediende zich daarbij regelmatig van onparlementair taalgebruik.

LPF, groep-De Jong (ex-LPF)
in de periode 2002-2003: lid Tweede Kamer

1.

First names

Cornelis Reindert (Cor)

2.

Personal data

Place and date of birth
Amsterdam, 9 January 1947

3.

Party/Movement

Party/Parties
  • Leefbaar Nederland, from September 2001 until February 2002
  • LPF (Lijst Pim Fortuyn), from February 2002 until 1 October 2002
  • De conservatieven.nl, from November 2002

National political party
groep-De Jong, from 3 October 2002 until 30 January 2003

4.

Main functions and occupations

  • internet-ondernemer, from 1992 until 2001
  • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, from 23 May 2002 until 30 January 2003
  • eigenaar winkel in hardloopartikelen

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

5.

Party political functions

In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.

6.

Education

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

7.

Activities

as Member of the Parliament
  • Heeft als Kamerlid nooit het woord gevoerd

8.

Miscellaneous

algemeen (3/4)
  • Kwam in opspraak nadat het tv-programma 2Vandaag met de onthulling kwam dat hij zichzelf als Tweede Kamerkandidaat voor Leefbaar Nederland had aangeboden in ruil voor een financiële bijdrage aan die partij
  • Op 24 augustus 2002 meldde het "Algemeen Dagblad" dat hij veroordeeld was vanwege diefstal en verduistering en dat hij adresgegevens van leden van Leefbaar Nederland had ontvreemd. Als bron noemde het AD een onderzoek van een detectivebureau dat nog door Fortuyn was ingeschakeld. De fractie stelde hem op 26 augustus 2002 voor twee weken op non-actief, nadat het "Algemeen Dagblad" er onder meer melding van had gemaakt dat hij een strafblad had. De fractie verlangde dat hij een verklaring van goed gedrag zou overleggen. Op 31 augustus rectificeerde het 'Algemeen Dagblad' het bericht echter, omdat de bronnen waarop het bericht was gebaseerd achteraf gezien niet sterk genoeg waren. Eberhard diende een schadeclaim in bij de krant. De krant betaalde hem vervolgens 10.000 euro.
  • Verliet samen met Winny de Jong de LPF-fractie, nadat op 1 oktober 2002 dertien fractieleden zich voor zijn vertrek hadden uitgesproken. De meerderheid nam dat besluit omdat hij en De Jong kritiek hadden geleverd op het 'ondemocratische bestuur van de fractie' en de 'onaantastbare positie' van Ferry Hoogendijk. Werd er door fractievoorzitter Wijnschenk voorts van beticht te hebben gelekt uit fractievergaderingen na heimelijk met zijn telefoon opnames te hebben gemaakt.

Private life
Exploiteerde onder meer erotische internetsites en erotische 06-lijnen

U ziet een selectie van wetenswaardigheden. In de uitgebreide versie is een overzicht van wetenswaardigheden opgenomen.

9.

Extended version

In het digitale biografisch archief van PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding en wetenswaardigheden. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.