A. van Weel Azn.

Source: Parlement.com.

Landeigenaar, bestuurder en Statenlid uit Middelharnis (Goedereede). Maakte in 1848 als buitengewoon lid deel uit van de Dubbele Tweede Kamer die over de grondwetsherziening moest beslissen. Uitte zijn zorgen over de problemen die eilandbewoners zouden hebben om hun stem uit te brengen op het hoofdstembureau, maar steunde wel alle voorstellen tot grondwetsherziening.

liberaal
in de periode 1848: buitengewoon lid Tweede Kamer

1.

Personal data

Surnames
Arend

Place and date of birth
Den Bommel, 6 December 1783

Place and date of death
Middelharnis, 12 March 1876

2.

Party/Movement

Party/Movement
liberaal

3.

Main functions and occupations

  • schout van Middelharnis, from 1823 until 1825
  • burgemeester van Middelharnis, from 1825 until 1855
  • lid Provinciale Staten van Zuid-Holland, from 5 July 1842 until 18 September 1848 (voor de landelijke stand, district Hellevoetsluis)
  • buitengewoon lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, from 18 September 1848 until 8 October 1848 (voor Zuid-Holland)
  • lid Provinciale Staten van Zuid-Holland, from 3 July 1849 until 24 September 1850 (voor de landelijke stand, district Oud-Beijerland)
  • lid Provinciale Staten van Zuid-Holland, from 24 September 1850 until 5 July 1859 (1850-1853 voor het kiesdistrict Brielle, 1853-1859 voor het kiesdistrict Middelharnis)

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

4.

Other positions

lid commissie voor de landbouw in Zuid-Holland

5.

Activities

as Member of the Parliament
  • Voerde als lid van de Dubbele Kamer het woord bij de behandeling van hoofdstuk XII (additionele artikelen) van de Grondwetsherziening.
  • Stemde vóór alle voorstellen.

6.

Miscellaneous

Private life
  • Zijn vader was landmeter, schout, maire en secretaris van Den Bommel
  • Twee zoons van hem waren burgemeester van Middelharnis

Campaign trail
  • Werd in september 1848 op grond van zijn leeftijd gekozen tot buitengewoon Tweede Kamerlid. In de verkiezing in Provinciale Staten van Zuid-Holland kregen hij en J. van Dam van Noordeloos in de derde stemmingsronde allebei 39 stemmen. Van Dam van Noordeloos werd overigens bij een volgende stemming wel gekozen.

7.

Publications

Publications
Ned. Patriciaat, 1965

8.

Family

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

9.

Extended version

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.