Drs. J.P. (Joop) van der Reijden - Main contents
CDA-politicus van CHU i-huize, die in het eerste kabinet-Lubbers i als staatssecretaris de zware portefeuille volksgezondheid had. Nam om de kosten te beheersen impopulaire maatregelen, zoals de invoering van de medicijnenknaak. Was afkomstig uit de organisatie van de werkgevers. Voor en na zijn politieke loopbaan vervulde hij diverse bestuursfuncties in de sport, het bedrijfsleven en de volksgezondheid en (later) bij de publieke en commerciële omroep. Was zelf een actief sporter en waterpolocoach geweest. Op latere leeftijd werd hij wethouder en waarnemend burgemeester. Pragmatische rasbestuurder met een openhartige en soms flamoyante bestuursstijl.
CDA
functie(s) in de periode 1982-1986: staatssecretaris
Contents
Johannes Piet (Joop)
Place and date of birth
Leiden, 7 January 1927
Place and date of death
Nieuwegein, 3 February 2006 Party/Parties
-
-CHU (Christelijk-Historische Unie), until 11 October 1980
-
-CDA (Christen-Democratisch Appèl), from 11 October 1980
-
-gedelegeerde Federatie VMZ (door Verzekerden en Medewerkers bestuurde Ziekenfondsen), from 1957 until 1960 (overkoepelende organisatie van ziekenfondsen)
-
-adjunct-secretaris Bedrijfschap voor de handel in vee, from 1960 until 1967
-
-secretaris Verbond van de Nederlandse Groothandel, from 15 March 1967 until 1 January 1970
-
-algemeen secretaris Verbond van de Nederlandse Groothandel, from 1 January 1970 until 1 April 1982
-
-lid gemeenteraad van Oegstgeest, from 5 September 1978 until 5 November 1982
-
-directeur sociale zaken, VNO (Verbond van Nederlandse Ondernemers), from 1 April 1982 until November 1982
-
-staatssecretaris van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur (belast met volksgezondheid, sport, maatschappelijke dienstverlening en verzetsdeelnemers en vervolgden), from 5 November 1982 until 14 July 1986
-
-interim-directeur Leyenburg Ziekenhuis te 's-Gravenhage, from December 1986 until 1 January 1988
-
-voorzitter NOS (Nederlandse Omroep Stichting), from 1 January 1988 until 1 October 1990 (per 7 september 1990 op non-actief in verband met aanstaande benoeming tot voorzitter VOO)
-
-lid gemeenteraad van Oegstgeest, from 1 May 1990 until 15 April 1993
-
-wethouder (van financiën, sport, recreatie en economische zaken) van Oegstgeest, from 1 May 1990 until 15 April 1993
-
-voorzitter VOO (Veronica Omroep Organisatie), from 1 October 1990 until 6 July 2001
-
-waarnemend burgemeester van Valkenburg (Z.H.), from 2 January 2001 until 1 January 2006 (in afwachting van herindeling)
-
-lid programcommissie CDA (sociaal-economische sectie)
-
-lid commissie CDA-verkiezingsprogramma 1981, from 16 October 1979 until August 1980
Leading candidate on list
-
-lijsttrekker CDA Gemeenteraadsverkiezingen Oegstgeest, 1990
-
-trainer-coach, zwem- en waterpolovereniging "LZC (Leidsche Zwemclub)" te Leiden (in de jaren '50 en '60)
-
-voorzitter zwem- en waterpolovereniging "LZC (Leidsche Zwemclub)" te Leiden, around 1955 and still in 1963
-
-plaatsvervangend lid SER (Sociaal Economische Raad), from January 1971 until November 1982
-
-voorzitter Stichting "Het Zilveren Kruis" (ziektekostenverzekering,), until November 1982
-
-voorzitter Stichting Leidse binnenstad, from 1981 until November 1982
-
-voorzitter Leidse Sportstichting, until November 1982
-
-voorzitter Stichting Blindbestrijding in ontwikkelingslanden
-
-voorzitter organisatie van Internationale Baggeraars
-
-voorzitter Raad van Commissarissen ZVA (Ziektekostenverzekering voor Ambtenaren), until November 1982
-
-voorzitter bestuur vereniging Christelijk voortgezet onderwijs Leiden en omstreken, until November 1982
-
-lid algemeen bestuur AZL (Academisch Ziekenhuis Leiden), from November 1981 until November 1982
-
-voorzitter Harmonisatieraad Welzijnsbeleid, from 1987
-
-voorzitter Raad van Commissarissen VAM, from October 1987
-
-voorzitter Stichting registratie alternatieve geneeswijzen, from November 1987
-
-penningmeester bestuur "Het Zilveren Kruis", until 1 January 1990
-
-adviseur bestuur "Sportclub Feyenoord", from October 1989 until 18 January 1990 (moest adviseren over de bestuurlijke organisatie bij de betaald voetbalorganisatie Feyenoord)
-
-voorzitter Raad van Toezicht ziekenfonds "DSW" (Delfland, Schieland, Westland), until December 1991
-
-voorzitter bestuur "Het Zilveren Kruis", from 1 January 1990
-
-h.b.s.-b, "Christelijke Hogere Burgerschool" te Leiden
Academic education
-
-economie, Nederlandse Economische Hogeschool te Rotterdam, until 23 June 1954
-
-Bracht in 1984 de Notitie Dierproevenbeleid uit. Hierin worden uitgangspunten geformuleerd voor het uitvoeren van proeven met dieren. Het verrichten hiervan wordt gezien als een uitvloeisel van biologisch-technisch denken. Dieren hebben daarin als deelgenoot van de schepping een eigen aard en eigen waarde; er is sprake van 'bezield' leven. Bij de vraag of dierproeven nodig zijn, moet steeds het besef van billijkheid en rechtvaardigheid een rol spelen. Binnen door de wet te stellen voorwaarden hebben wetenschappers daarin een beslissende stem. Door alternatieven te ontwikkelen, moet het aantal dierproeven worden teruggedrongen. (18.450)
-
-Bracht in 1984 de Nota Veiligheid in de privésfeer uit. Geconstateerd wordt dat nog veel inspanningen nodig zijn om het aantal ongevallen in en om huis, in open water en op sportvelden en -zalen terug te dringen. Er wordt ingezet op preventie door aanpassing van producten (bijvoorbeeld kinderveilige verpakkingen van huishoudchemicaliën en geneesmiddelen, etikettering, en aanscherping van regels op grond van de Warenwet), voorlichting en opvoeding. Een belangrijke rol is weggelegd voor de (gesubsidieerde) Stichting Consument en Veiligheid. (18.453)
-
-Bracht in 1984 de Nota Geestelijke volksgezondheid uit. Vanwege het gebrek aan samenhang tussen de diverse voorzieningen voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en de aan invloed winnende cliëntenbeweging is nieuw beleid nodig. Psychosociale problemen als gevolg van menselijk leed worden gezien als behorend tot het werkterrein van de eerstelijnszorg. Daarnaast kunnen ernstige psychische problemen het gevolg zijn van ernstige psychische afwijkingen. Deze problemen behoren tot het werkterrein van de GGZ. De taak van de overheid op het gebied van de GGZ wordt gezien als kwaliteitsbevorderend en toezichthoudend. Er komt meer aandacht voor een categorale aanpak, bijvoorbeeld gericht op etnische minderheden, vrouwen en slachtoffers van geweld. Zorg moet zo dicht mogelijk bij de burger worden geboden en tussen bestaande voorzieningen moet een grotere samenhang komen, bijvoorbeeld door concentratie en samenwerking van RIAGG's met algemene psychiatrische ziekenhuizen (APZ-en). Het aantal bedden in APZ'en wordt gereduceerd onder gelijktijdige schepping van plaatsen in beschermde woonvormen. Er komen meer plaatsen voor deeltijdbehandeling. Psychotherapie zal geen deel meer uitmaken van de functie van de polikliniek van het APZ. (18.463)
-
-Bracht in 1984 de Nota Beroepskrachtenplanning Gezondheidszorg en Maatschappelijke Dienstverlening uit. In deze uitvoerige nota wordt een inventarisatie gegeven van de beschikbare arbeidsplaatsen en beroepsbeoefenaren in medische beroepen en de aangehouden en benodigde aantallen eerstejaarsstudenten. Daaruit blijkt dat overcapaciteit dreigt bij artsen, tandartsen, apothekers en fysiotherapeuten. Daarom is afremming van het aantal eerstejaars wenselijk, maar dat moet geleidelijk gebeuren. Er komen zowel wettelijke maatregelen als een vrijwillige instroombeperking (bij fysiotherapie). In 1985 kwam er een vervolgnota, waarin ook een beroepskrachtenplanning maatschappelijke dienstverlening was toegevoegd. (18.281 & 18.920)
-
-Steunde als staatssecretaris in 1985/1986 de kandidatuur van Amsterdam voor de organisatie van de Olympische Spelen van 1992. Uiteindelijk kreeg Amsterdam slechts vijf stemmen en werden, in oktober 1986, de Spelen toegewezen aan Barcelona. (18.426)
-
-Bracht in 1985 een notitie uit over AIDS (19.218)
-
-Bracht in 1985 de (ontwerp-)Nota 'Alcohol en samenleving' uit over het alcoholmatigingsbeleid. Prioriteit wordt gegeven aan voorkomen van overmatig alcoholgebruik, onder meer door voorlichting in het voortgezet onderwijs en door preventieprojecten gericht op zinvolle tijdsbesteding. Verkoop van alcoholische dranken in sportkantines en in de sociaalculturele sector zal strikter worden gereguleerd via wettelijke maatregelen. Verder moeten problemen vroegtijdig worden onderkend door de algemene hulpverlening, zodat de opnameduur kan worden verkort en ambulante behandeling in plaats van intramurele behandeling mogelijk wordt. In de artsen-opleiding dient onderkennen van verslaving meer aandacht te krijgen. Er wordt nieuwe alcoholwetgeving aangekondigd, die eenvoudiger uitvoerbaar en handbaafbaar moet zijn. (19.243)
-
-Bracht in 1986 de Nota 'Zorg voor ouderen' uit. In deze nota wordt een samenhangende visie gegeven op het toekomstige ouderenbeleid, zowel wat voorzieningen in de volksgezondheid betreft als waar het gaat om maatschappelijke dienstverlening. Bejaardenoorden zullen meer verzorgingsbehoeftigen krijgen en verpleeghuizen moet zich gaan richten op zwaarder verplegingsbehoeftigen. Betere samenwerking tussen beide type instellingen is nodig en er komen hiervoor experimenten. De planning en afstemming van voorzieningen binnen regio's krijgt meer aandacht en de rol van de provincie daarbij wordt versterkt. Bij de thuisverpleging en kruiswerk worden knelpunt voorzien. Er komen experimenten om te bezien wat hiervoor de beste oplossingen zijn. Samenwerking tussen RIAGG's, verpleeghuizen, ziekenhuizen, bejaardenoorden en kruisorganisaties wordt geïntensiveerd. Er komt meer aandacht voor de opleiding van hulpverleners. (19.434)
-
-Bracht in 1986 een Nota over de ontwikkeling van gezondheidsbeleid: feiten, beschouwingen en beleidsvoornemens (Nota 2000) uit. Hierin worden de hoofdlijnen geschetst van het volksgezondheidsbeleid op middellange termijn. Het is noodzakelijk om te anticiperen op toekomstige ontwikkelingen en om in te spelen op de snel veranderende samenleving. Burgers zullen een grotere verantwoordelijkheid krijgen voor hun eigen gezondheid. In de nota wordt ingegaan op de organisatie van de gezondheidszorg en op de middelenvoorziening. Eerder ingezette ontwikkelingen, zoals de stelselherziening, worden voortgezet. Eventuele wettelijke belemmeringen om tot grotere felxibiliteit te komen, worden zoveel mogelijk weggenomen. (19.500)
-
-Diende in 1986 het wetsvoorstel Wet beroepen in de gezondheidszorg in. De wet werd in 1993 door staatssecretaris Simons in het Staatsblad gebracht. (19.522)
Legislative activities as minister
-
-Bracht in 1984 de Wet uitkeringen burger-oorlogsslachtoffers 1940-1945 (Wubo) (Stb. 94) tot stand. Op grond van deze wet krijgen zij die tijdens de oorlogsjaren 1940-1945 door bijvoorbeeld bombardementen of in de naoorlogse jaren door ontploffing van munitie lichamelijk of psychisch letsel hebben opgelopen recht op een aanvullende uitkering. Het wetsvoorstel werd in 1982 ingediend door minister Van der Louw. (17.376)
-
-Bracht in 1985 samen met staatssecretaris Ploeg de Diergeneesmiddelenwet (Stb. 410) tot stand. Deze raamwet bevat regels over registratie, kanalisatie en vergunningen voor diergeneesmiddelen. Het bereiden en afleveren van diergeneesmiddelen wordt aan een vergunningenstelsel gebonden. Veehouders moeten bij handel certificaten over toegediende geneesmiddelen overleggen. (17.764)
-
-Bracht in 1986 de Wet op de toegang tot ziektekostenverzekeringen (WTZ), de Wet interne lastenverevening particuliere ziektekostenverzekeringsbedrijf (ILPZ) en de Wet medefinanciering oververtegenwoordiging oudere ziekenfondsenverzekerden (MOOZ) tot stand. Dit hield verband met de opheffing van de bejaardenverzekering en de vrijwillige ziekenfondsverzekering. De WTZ bepaalt dat particuliere verzekeraars zonder medische selectie of toeslagen een standaardverzekeringspakket moeten bieden aan hen van wie de Zfw-verzekering eindigt. De Wet ILPZ legt met het oog op zuivere concurrentieverhoudingen aan particuliere ziektekostenverzekeraars de plicht op tot een zekere mate van onderlinge lastenverevening. De Wet MOOZ verplicht particuliere ziektenkostenverzekeraars jaarlijks een bijdrage aan de algemene kas voor de verplichte ziekenfondsverzekering te storten. Dit vanwege het grote aantal ouderen in het Zfw-verzekeringsbestand. (18.972 & 19.010)
-
-Bracht in 1986 de Wet buitengewoon pensioen Indisch verzet (Stb. 360) tot stand. Zij die in voormalig Nederlands-Indië na de capitulatie van het KNIL hebben deelgenomen aan het verzet en daarvan lichamelijk of geestelijk schade hebben ondervonden, krijgen recht op een buitengewoon pensioen. Dit recht geldt ook voor nabestaanden. (18.831)
U ziet een selectie van activiteiten. In de uitgebreide versie is het gehele overzicht van activiteiten in te zien.
Private life-
-Was actief als zwemmer en waterpolospeler. Zijn eerste echtgenote was eveneens een verdienstelijk zwemster.
-
-Het Binnenhof, 13 oktober 1987
-
-Trouw, 22 december 1989
-
-M.O.G.J. Bakker, scriptie Staatkundig Historische Studiën, RU Leiden (1989)
-
-J.M. Bik, "Een onafhankelijke banenvreter. Joop van der Reijden (1927-2006)", NRC Handelsblad, 4 februari 2006
In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.