Annexes to COM(2017)60 - UNWTO Convention on the protection of tourists and the rights and obligations of tourism service providers

Please note

This page contains a limited version of this dossier in the EU Monitor.

BIJLAGE

Richtsnoeren voor de onderhandelingen over een WOT-verdrag inzake de bescherming van toeristen en de rechten en plichten van verleners van toeristische diensten

bij het

Besluit van de Raad

houdende machtiging tot het openen van onderhandelingen over een WOT-verdrag inzake de bescherming van toeristen en de rechten en plichten van verleners van

toeristische diensten

1. Algemene beginselen

De onderhandelingen over het WOT-verdrag en de drie bijlagen daarbij zouden namens de Unie moeten worden gevoerd door de Commissie. De Commissie moet waarborgen dat het verdrag1 internationale minimumnormen bevat die verenigbaar zijn met de bestaande wetgeving van de Unie, in het bijzonder de Richtlijnen (EU) 2015/2302 en 2011/83. Dergelijke normen zouden zoveel mogelijk moeten overeenkomen met de wetgeving van de Unie, maar niet verder moeten gaan en de Unie moeten vrijlaten om verdergaande beschermingsnormen te handhaven of in te voeren. Aanbevolen praktijken, die niet juridisch bindend zijn, zouden zoveel mogelijk moeten overeenkomen met het recht van de Unie en verenigbaar moeten zijn met de beginselen daarvan.

Wat betreft de mate waarin de EU-wetgeving, en met name de Richtlijnen (EU) 2015/2302 en 2011/83, zou moeten worden vertaald in bindende minimumnormen en aanbevolen praktijken, zal een balans moeten worden gevonden tussen enerzijds de doelstelling tot een toereikend minimumpakket van internationale normen te komen en anderzijds de doelstelling te waarborgen dat voldoende niet-EU-lidstaten het verdrag zullen ondertekenen en bekrachtigen. De Commissie zal ook waarborgen dat de normen en aanbevolen praktijken verenigbaar zijn met de specifieke GATS-verbintenissen op het gebied van toerisme en aanverwante sectoren.

De terminologie moet zo nauw mogelijk aansluiten bij de terminologie die in het recht van de Unie wordt gebruikt. In het licht van bepaalde standaardterminologie die in internationaal verband, met name binnen de WOT, wordt gebruikt, kan echter enige flexibiliteit geboden zijn; het komt er niettemin op aan dat de inhoud van de desbetreffende begrippen verenigbaar is met het recht van de Unie.

2. Toetredingsclausule

Het verdrag moet een clausule bevatten op grond waarvan ondertekening, bekrachtiging en toetreding mogelijk is voor organisaties voor regionale economische integratie, zoals de Europese Unie.

This document was downgraded / declassified

Verwijzingen naar „het verdrag" betreffen ook de drie bijlagen, tenzij z iders wordJ^rrafeW.a / ? & ƒ3,

Date...............^,j£..fi;..!f£.yu...*......a«£~4MM«M«

^ Szq±fim§ÊmamBm iM ^m m .-q gm m m m

3. Bijlage I

Bijlage I moet waarborgen dat toereikende bijstand wordt verleend aan toeristen die worden geconfronteerd met een noodsituatie, zoals een natuurramp, tijdens een verblijf in een gastland dat bijlage I heeft bekrachtigd. Ook moet de bijlage voorzien in procedures die zo doeltreffend mogelijk zijn en tevens stroken met de in het recht van de Unie en haar lidstaten vervatte beginselen. Tegelijkertijd zal er rekening moeten worden gehouden met de soort bijstand, en de omvang van die bijstand, die veel staten in noodsituaties redelijkerwijs kunnen verlenen aan toeristen.

4. Bijlage II

Sinds de vaststelling van Richtlijn (EU) 2015/2302 zijn de besprekingen binnen de WOT-werkgroep gebaseerd op die richtlijn. De Commissie moet waarborgen dat bijlage II daadwerkelijk verenigbaar is met Richtlijn (EU) nr. 2015/2302 en er inhoudelijk zo veel mogelijk mee overeenkomt. Om ervoor te zorgen dat voldoende derde landen bijlage II kunnen aanvaarden, moet de Unie zich wellicht enigszins flexibel opstellen wat betreft het reguleringsniveau dat andere belanghebbende partijen bereid zijn te aanvaarden, met name wat betreft wettelijk bindende normen.

5. Bijlage III

Bijlage III zou geheel verenigbaar moeten zijn met het Unierecht, met name Richtlijn (EU) 2011/83, en moeten waarborgen dat toeristen voldoende worden beschermd wat betreft verblijfsaccommodatie, rekening houdend met de rechtmatige belangen van de betrokken reisond ernemingen.

This document was downgraded / declassified Date OS/0ï/Loi*